kuchnia polska Kraków

Aby w pełni wydedukować sedno standardowej kuchni polskiej wypada pochylić się nad jej historią. Kuchnia polska w średniowieczu opierała się na daniach z produktów rolnych (proso, żyto, pszenica), mięs zwierząt dzikich i zwierząt gospodarskich – do tego warto dorzucić owoce, zioła oraz przyprawy lokalne. Znana była przede wszystkim z obfitego użycia soli oraz stałej obecności kaszy. Do tego picie piwa jako podstawowego napoju (w przeciwieństwie do rozpowszechniania się popularności wina w południowej oraz zachodniej Europie) była sztampowa dla lokalnej kuchni średniowiecznej. Piwo oraz miód pitny były najpopularniejszym napojem przez wiele lat, jednak z nieraz pojawiło się także oraz wino, przywożone po największej części z Śląska oraz Węgier.

restauracja w Krakowie

Sylwetka stereotypowej kuchni polskiej
•    Kroniki średniowieczne przedstawiają kuchnię polską jako nadzwyczaj ostrą, z obszerną ilością mięsa oraz kasz.
•    Rzeczywiście, średniowieczna kuchnia polska stosowała olbrzymie ilości przypraw (w porównaniu z innymi państwami Europy), po największej części pieprz, gałkę muszkatołową i jałowiec.
•    To właśnie dzięki bliskiej współpracy handlowej pomiędzy Polską a krajami Orientu, ceny przypraw były niższe w Polsce aniżeli w wielu innych krajach – w związku z tym mogliśmy sobie na tę przyjemność bardziej pozwolić.
•    Do dzisiejszych czasów zachowywały się wspomnienia aromatycznych, gęstych i niezwykle pikantnych sosów lokalnych.

Restaurants near Main Market Square

   

Staropolska kuchnia – smaki i składniki
Staropolska kuchnia – najstarsza oraz w najwyższym stopniu stereotypowa – specjalizuje się w daniach mięsnych i zbożowych (pierogi, kaszę, pierogi), artykułach takich jak grzyby, owoce, zioła, wieprzowiny (w tym gotowane mięso i kiełbaski), ryby słodkowodne, wypieki (chleb, ciastka), desery, wódki oraz likiery owocowe. Banalną właściwością kuchni polskiej jest dużo rodzajów zup z miejscowych jarzyn, owoców, zbóż oraz towarów mięsnych.
Przyprawy pospolite dla polskiej żywności to chrzan, koperek, jałowiec, pieprz, kwaśna śmietana, ser z twarogiem. Wśród warzyw i owoców najpopularniejsze w stereotypowych daniach są: buraki, ogórki, kapusta, jabłka, wiśnie i czereśnie, jagody, agrest oraz inne środkowo-europejskie stereotypowe przysmaki. W historii polskiej kuchni wolno też znaleźć dzikie rośliny, takie jak szczaw, młody burak zielony, mniszek lub nawet pokrzywy.

Related Post

ADD YOUR COMMENT